Kök hücrelerden saç kökü üretiminin kelliğe çözüm bulma yolunda önemli bir adım olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar vücudun herhangi bir kısmında dönüşüm geçirebilen hücrelerden saç üretti. Fakat şu ana kadar süreç üzerinde çok az denetim sağlanabildi.

Ancak ABD’li araştırma ekibi hücrelerin ekilmesi ve geliştirilmesiyle doğal saç üretimini kopyalayacak bir sistem geliştirilebileceğini söyledi.

Ekip, hücrelerin fare deneklerle entegre olmasına yardımcı olması için biyolojik olarak parçalanabilen bir yapı iskelesi kullandı.

kök hücre

Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmenin 10 kuralı Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmenin 10 kuralı

Çalışmanın bulgularını Los Angeles’taki International Society for Stem Cell Research’ün (ISSCR) konferansında sunan araştırmacılar milyonlara yardım edebilecek başarıyı “kritik bir ilerleme” olarak niteledi. 

Kaliforniya’daki Sanford Burnham Prebys Medical Discovery’den Dr. Alexey Terskik “Kök hücrelerinin kullanımıyla doğal görünümlü saç oluşumunda güçlü, yüksek kontrollü bir yönteme sahibiz” dedi. 

British Association of Dermatologists’e göre 50 yaşının üstündeki erkeklerde kellik yüzde 50 oranında görülüyor.

Güncel tedaviler minoksidil ya da finasterid gibi yan etkileri olan ve ömür boyu alınması gereken ilaçları içeriyor. 

kel

Saç dökülmesi Toplumda oldukca yaygın olarak görülen saç dökülmesi, değişik sebeplerden kaynaklanabilmektedir.

Saç dökülmesinin % 95′i kalıtsal nedenlerden kaynaklanmakta olup, erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla görülmektedir.

Ortalama olarak her üç erkekten biri ile her on kadının  birinde kalıtsal saç dökümesi görülmektedir. 

SAÇ DÖKÜLME TİPLERİ

Hormonal ve kalıtsal saç dökülmesi: Daha çok erkeklerde nadir olarakta kadınlarda görülür. Erkeklerde yetişkinlik çağında başlar. Kadınlarda ise menopoz döneminde görülür. Bu saç tipine sahip olanların saç kökleri, vücuttaki testosteron hormonundaki dalgalanmalara karşı çok duyarlı olduğu için saç kökleri çabuk ölmektedir.

saç

Saç kıran: Başın veya yüzün belirli bir yerinde sebebi pek bilinmeyen bir şekilde saçların dökülmesidir. Genellikle ilerleyen dönemde dökülen  saçların  yerine yenisi çıkmaktadır.


Kadın tipi saç dökülmesi:  Bu tip saç dökülmesi sadece kafadaki değil, vücudun her yerindeki kılların dökülmesi veya incelmesi olarak görülebilir. Alınan ilaçlar (Örneğin: Heparin, Zytostatika), extrem diet, bu tür dökülmeye sebep olabilmektedir. Sebep ortadan kalkınca, saçlar tekrar normal kalınlığına döner ve dökülen saçların yerine yenisi çıkar.

KALITSAL KELLİK  KÖK HÜCRE İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ? 

Eğer saç dökülmesi kalıtsal nedenlerden kaynaklanıyorsa, kişi büyük bir ihtimalle gelecekteki yaşantısında kellik problemi ile karşı karşıya kalacak demektir. Kalıtsal saç dökülmesinden kaynaklanan kelliğin sebebi son yıllara kadar pek bilinmediği için kelliğe karşı etkili bir çözüm bulunamamıştı. Son yapılan çalışmalarla bu önemli soruya cevap bulundu ve gelecekte olası bir kök hücre tedavisi ile dökülen saçların yerine yenisi çıkabilecek. (Şimdilik kesin değil ama bu konuda yapılan çalışmalar umut veriyor.)

SAÇ NASIL ÇIKAR? 


sac dökülmesi deneyiKalıtsal kelliğin sebebinin anlaşılabilmesi için, saçın nasıl çıktığının tam olarak anaşılması gerekiyordu. Daha önce yapılan araştırmalarda, saçın çıkmasına sebep olan moleküler bir sinyalin varlığı tepbit edilmişti, ama bu sinyalin kaynağı tam olarak bilinmiyordu.

Yale üniversitesindeki araştırmacılar tarafından yapılan ve popüler bilim dergisi Cell’de yayınlanan bir makalede, bu soruya cevap bulundu.

Araştırmacılar, saç  çıkmasını başlatan sinyallerin, kafa derisinin altında yer alan yağ tabakasının içerisindeki kök hücreler tarafından verildiğini bulmuşlardır.

saçkıran

DÖKÜLEN SAÇ TEKRAR ÇIKAR MI? 


Yapılan araştırmalar, kalıtsal kellerin kafa derisindeki yağ tabakasının inceldiğini (adipogenesis) gösteriyor. Ama var olan yağ tabakasının içerisinde hala kök hücrelerinin bulunması kalıtsal nedenlerden dolayı oluşan kelliğin tedavisinde büyük umutlar vaat ediyor.

“Dökülen saçlar tekrar çıkacak mı?” sorusuna olumlu bir cevap verebilmek, ancak var olan bu kök hücrelere tekrar sinyal gönderme kabiliyeti kazandırılmasıyla mümkün.

Eğer saçsız bölgelerdeki yağ dokusu içerisinde bulunan kök hücrelerin tekrar sinyal göndermesi başarılabilir ve saç  folikülü ile tekrar temasa geçmesi sağlanabilirse,  saç  olmayan bölgelerden yeniden  saç  çıkması olanaklı hale gelebilecek.

Farelerle yapılan çalışmalarda, Progenitor cell adı verilen başka bir öncü kök hücrenin de, yağ hücrelerinin üretilmesinde ve saçların yeniden çıkmasında rol oynayan, PDGF (platelet derived growth factors) hormonunu ürettiği tespit edilmiştir. Aynı sinyallerin insanlar da saç büyümesine katıldığı tespit edilirse, kök hücre transferi ile kalıtsal kellik tedavi edilebilecek.

Editör: TE Bilişim